Holland Food Ventures (HFV)  investeert in ondernemers en ondernemingen in de voedingssector die innovatieve duurzame technologieën of producten naar de markt willen brengen of commercialiseren van hun technologie of producten willen versnellen.

In startende ondernemingen is geld wel belangrijk maar toch vooral als middel omdat er vele diensten ingekocht moeten worden. Veel crucialer is beschikking over ervaring en kennis over het zo snel mogelijk verdienen van geld. De grootste hindernis is vaak demonstratie van Proof of Concept, wat in voeding betekent dat de technologie of het product op een food-grade manier op grote schaal moet worden uitgetest. Hoe zorg je ervoor dat jouw product onder de aandacht van de pers wordt gebracht en in de supermarkt komt te liggen? 

HFV beperkt zich niet tot het verstrekken van risicodragend kapitaal. Onze voornaamste bijdrage is ervoor te zorgen dat de ondernemer zich volledig kan richten op zijn nieuwe ontwikkeling door:

1) alle bijkomende processen zoals administratie, infrastructuur, juridische zaken, personeelsaangelegenheden etc. uit handen te nemen.

2) waar nodig/gewenst mensen in te zetten voor uitvoer van management of uitvoer van opbouwwerkzaakheden: in verschillende bedrijven voert HFV de directie of levert voert zij management over projecten.

3) werkende faciliteiten ter beschikking te stellen: HFV beschikt via de TDI groep over kantoren, laboratoria,  technologische ruimtes en proefkeukes die allemaal ter beschikking staan van de startende ondernemingen.

4) kennis, ervaring en netwerken ter beschikking te stellen: HFV werkt nauw samen met TOP, een uitermate innovatief ontwikkelbedrijf voor MKB in de levensmiddelentechnologie waarbinnen expertise aangesproken kan worden op een breed scala inhoudelijke disciplines tot maar ook PR, marketing, verkoop, innovatie..)
HFV biedt hiermee een volledige, ‘hands on’ service waarin een soft start gerealiseerd wordt en maximaal waardeontwikkeling plaatsvindt.HFV participeert op dit moment actief  in 11 deelnemingen, variërend van bedrijven waarbij zij enig aandeelhouder is tot ondernemingen waar HFV een minderheidsbelang kent. Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve ondernemers. Ons trackrecord is opgebouwd met disruptieve technologieën – wij zien dat werkelijk vernieuwende technologieën in de agri en food sector zoals Pascalisatie en Pure Pulse niet door de gevestigde spelers naar de markt worden gebracht – daar zijn nieuwe ondernemingen voor nodig!  Deze ontwikkelingen duren in de regel langer en de uitkomst is minder voorspelbaar. Bij  VC’s levert dit al snel grote problemen op ( mijlpaal niet gehaald, niet volgens plan ontwikkeld) met allen risico’s van dien.

Wij streven niet in de eerste plaats naar een snel rendement op onze investeringen, een doorloop van 10 jaar is geen uitzondering. Nieuwe technologieën hebben gemiddeld 16 jaar nodig. In onze afwegingen om te participeren in een startup  is ons streven naar maatschappelijke meerwaarde en duurzame ontwikkelingen minstens zo belangrijk.
Natuurlijk zijn wij wel kritisch op het verdienmodel dat ons voorgelegd wordt. Bij ons krijgen ondernemers de ruimte om te ondernemen. Snel kunnen schakelen en af durven gaan op ratio én gevoel  bij het nemen van beslissingen is essentieel. HFV helpt hen hierbij, ook met het opstellen van de samenwerkingscontracten en andere juridische documenten, inclusief eventuele IP procedures.

Op deze website vindt u meer informatie over onze werkwijze. Wanneer u vragen heeft kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Bert Tournois en René Koster